Στο προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε υποσχεθεί ότι θα σας ενημερώσουμε περί μεγάλων εξελίξεων… μπαίνοντας άμεσα στο ζουμί της υπόθεσης, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η ανακατασκευή της αυτοκινητάμαξας Linke Hofmann, του μοναδικού αυτού στο είδος του θησαυρού που κοσμεί το στόλο μας, έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αυτοκινητάμαξα βρισκόταν σε απόθεση, στο μηχανοστάσιο, μετά από σοβαρή βλάβη και κλοπή ζωτικού εξοπλισμού που υπέστη, από το 2013. Η μακροχρόνια αυτή ακινησία είχε ως αποτέλεσμα την παρακμή της, τόσο σε μηχανολογικό επίπεδο, όσο και σε εμφανισιακό. Αποφασίσαμε να κινηθούμε δραστικά και χάρη στις δωρεές φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τη δική μας προσπάθεια, τα ευχάριστα νέα δεν άργησαν να έρθουν… έτσι, η Γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία HVLE, εκδήλωσε ενδιαφέρον και μας βοηθά ενεργά στην αποκατάσταση του τραίνου, μέσω των εξειδικευμένων τεχνιτών της. Μετά από μιαν αναγνωριστική επίσκεψη, η Γερμανική ομάδα διέμεινε για δύο εβδομάδες στο οίκημά μας και, μαζί με τη δική μας ομάδα, έδωσαν και δίνουν νέα ζωή στην ”γηραιά κυρία”.

Το πρώτο κομμάτι της ανακατασκευής περιλαμβάνει τον έλεγχο όλων των ζωτικών μηχανολογικών μερών του τραίνου. Μεγάλη φροντίδα λαμβάνουν οι δύο κινητήρες του, των οποίων τα μέρη ”λύνονται”, επιθεωρούνται, συντηρούνται και δοκιμάζονται. Αυτή τη στιγμή ο πρώτος κινητήρας λειτουργεί ικανοποιητικά και ο δεύτερος επισκευάζεται. Επίσης, γίνεται σταδιακά η τοποθέτηση του εξοπλισμού που είχε κλαπεί.

”Λύσιμο” και επιθεώρηση του μπλοκ κυλίνδρων κινητήρα έλξεως

Στο δεύτερο σκέλος της, η ανακατασκευή περιλαμβάνει εκτενείς εργασίες τριβής και επισκευής του αμαξώματος και εξ’ αρχής βαφής της αυτοκινητάμαξας. Με τη συνδυασμένη ισχύ και το μεράκι Γερμανών τεχνιτών της HVLE και Ελλήνων εθελοντών του ΜΣΘ, η απαιτητική εργασία ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι. Αρχικά, το αμάξωμα τρίφτηκε με μεγάλη σχολαστικότητα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι σκουριές και η παλιά βαφή.

Κατά τη διαδικασία της τριβής για την απομάκρυνση της παλιάς βαφής και της σκουριάς

Στη συνέχεια, το αστάρι απλώθηκε στο ταλαιπωρημένο αμάξωμα, ώστε να δώσει προστασία από πάσης φύσεως καιρικό στοιχείο, σκουριά και φθορά αλλά και για να μπορέσει η αυτοκινητάμαξα να ”ενδυθεί” σωστά τα νέα της χρώματα που ήδη τεχνίτες και εθελοντές ετοίμαζαν. Άμεσα τοποθετήθηκε και η λεγόμενη ταινία καλύψεως, ώστε να καθοδηγηθεί σωστά η βαφή και να προστατευθούν άλλα ευαίσθητα μέρη του τραίνου, όπως οι προβολείς και οι υαλοθώρακες της μετόπης, πόρτες και παράθυρα.

Ασταρωμένη και καλυμένη με ταινία καλύψεως, η αυτοκινητάμαξα έτοιμη να φορέσει τα νέα της χρώματα

Προτού ξεκινήσει η βαφή, αποφασίστηκε από κοινού από το διοικητικό συμβούλιο του ΜΣΘ και τους Γερμανούς τεχνίτες η ταυτότητα της νέας ”φορεσιάς” της αυτοκινητάμαξας. Εν τέλει, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα χρώματα με τα οποία οι αυτοκινητάμαξες Linke Hofmann έτρεξαν στις ράγες των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων, με τα χαρακτηριστικά κρεμ, μπλε και ασημί τους χρώματα, για λόγους ιστορικής πιστότητας και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του δικτύου. Το απαράμιλλο μεράκι δικαίωσε τους κόπους και η βαφή θα συνεχιστεί σε λίγο καιρό…αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια που ένα τέτοιο ιστορικό κομμάτι της βιομηχανικής μας κληρονομιάς αναγεννάται μέσα από τα δικά μας χέρια και υποσχόμαστε να το ολοκληρώσουμε και να το φέρουμε ξανά στη λειτουργική ζωή, όπου θα αποτελεί τον πυρήνα των μουσειακών μας δρομολογίων.

Με τα νέα της χρώματα, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επιβάτες της…

Θα κλείσουμε, ωστόσο, με έναν προβληματισμό. Καθώς το συγκεκριμένο τραίνο είναι η κορωνίδα του στόλου μας αλλά και το σημαντικότερο κομμάτι του τακτικού μουσειακού σιδηροδρόμου που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αλλά και η μοναδική σε ύπαρξη αυτοκινητάμαξα του είδους της παγκοσμίως, βρισκόμαστε σε αναζήτηση μόνιμης λύσης για τη στέγασή του. Καθώς το τραίνο δεν χωράει να στεγαστεί στο υπάρχον μηχανοστάσιο, είναι ζωτικής σημασίας η μόνιμη στέγασή του, ώστε να προστατευθεί από τα καιρικά στοιχεία και τη φθορά αλλά και από πιθανούς βανδαλισμούς και κλοπές, όπως εκείνες που το καθήλωσαν το 2013. Προς το παρόν, συνεχίζουμε δυνατά για τη Linke Hofmann αλλά και σε άλλα μέτωπα. Μείνετε συντονισμένοι!