Στις πολιτιστικές δράσεις του Μουσειακού σιδηροδρόμου Θεσσαλίας, θα πρέπει να προστεθούν τα γυρίσματα της ταινίας “Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο”. Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή, με συνεργείο 30 ατόμων, και συμπαραγωγούς την ΕΡΤ και το OTE TV, η όποια χρησιμοποίησε τους χώρους του Μουσειακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας στο διάστημα 9 έως 12 Δεκεμβρίου 2020. Για την πραγμάτωση της συνεργάστηκαν και ηθοποιοί από την θεατρική ομάδα “Επί Σκηνής του Βόλου.

Προετοιμασίες του συνεργείου στο χώρο του Μ.Σ.Θ.
Ηθοποιοί με ενδυμασίες εποχής κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Η πλοκή της ταινίας αφιερώνεται σε 9 Ιταλούς και Έλληνες Εβραίους μαθητές του ομώνυμου ιταλικού σχολείου την περίοδο πριν την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς το 1942. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Αλεσάντρα Μαγιολέτι βασισμένη στο σενάριο του Αντόνιο Κρεσέντζι. Αξίζει σ αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, τα γυρίσματα έγιναν με άδεια της Πολιτικής προστασίας και με όλα τα δέοντα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία.

Γυρίσματα εντός της ιστορικής αυτοκινητάμαξας Linke Hofmann με εφέ προσομοίωσης κίνησης

Τα γυρίσματα έγιναν στους σταθμούς Βελεστίνου και Αέρινου. Στο Βελεστίνο έγινε αναπαράσταση μεταφοράς στην ιστορική αυτοκινητάμαξα Linke Hofman, κατασκευής 1937, ενώ στο Αερινό στις σωζόμενες ιστορικές φορτάμαξες που βρίσκονται σε απόθεση στον σταθμό.

Από τα γυρίσματα στον σταθμό Αερινού
“Ατμοσφαιρικές καταστάσεις” στον σταθμό Αερινού
Γυρίσματα εντός των φορταμαξων όπου έγινε αναπαράσταση μεταφοράς Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης