I.G.E. και Μ.Σ.Θ. μαζί στις μουσειακές ράγες

Γράφει ο Παναγιώτης Η. Γιαννούλας, αντιπρόεδρος του Μουσειακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας

Ένα ζεστό και ιδιαίτερο καλοκαίρι μας πέρασε. Ζεστό, τόσο από απόψεως καιρού, όσο και από απόψεως εξελίξεων για τη γραμμή μας. Και επειδή ο Μ.Σ.Θ. ποτέ δεν κοιμάται αλλά ψάχνει συνεχώς τρόπους να μεγαλώνει και να πετυχαίνει τους στόχους του, θα σας πάμε άμεσα στο ψητό…

IGE: ΕΝΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μιαν ιδιαίτερα απρόσμενη έκπληξη μας περίμενε στην αλληλογραφία μας… ο κύριος Armin Gotz, Γενικός Διευθυντής της I.G.E., είχε μάθει για το εγχείρημά μας και, όντας μεγάλος γνώστης των μουσειακών σιδηροδρόμων γενικώς αλλά και παλιός γνώριμος των Ελληνικών σιδηροδρομικών πραγμάτων, μας ανακοίνωνε ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα και πως θα ήθελε να τον ξεναγήσουμε στον Μ.Σ.Θ. Ποια είναι όμως η I.G.E. και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η  I.G.E., με έδρα τη Γερμανία, εκτελεί κάθε είδους σιδηροδρομικά δρομολόγια, ως operator, καθώς και εξειδικεύεται στους μουσειακούς σιδηροδρόμους και τα logistics. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς operators στην Ευρώπη και πλαισιώνεται από άψογους επαγγελματίες σιδηροδρομικούς και όχι μόνον.

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ «ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ»

Έτσι, η ημέρα έφτασε και ο κύριος Gotz μας έκανε την τιμή να έρθει για άλλη μια φορά στην Ελλάδα μα για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του Μουσειακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας. Ο αντιπρόεδρος του Μ.Σ.Θ. και γράφων, Παναγιώτης Γιαννούλας, μαζί με μέλη της ομάδας μας, ξενάγησαν τον Γερμανό φίλο στο μηχανοστάσιο Βελεστίνου, στο οίκημα διαμονής της ομάδας μας και του παρουσίασαν το τροχαίο υλικό, μη εξαιρουμένης της μοναδικής μας αυτοκινητάμαξας, Linke Hofmann, που τον άφησε έκπληκτο.

Ξενάγηση στο μηχανοστάσιο, μπροστά στην ”Γιαπωνέζα” μας, την Δ/Υ Nippon Sharyo

Μιλώντας για την πολύτιμη Linke Hofmann μας…

Και ύστερα περάσαμε στη βόλτα… ποιος καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις μια σιδηροδρομική γραμμή και τον τόπο που διατρέχει από το να ταξιδέψεις επάνω της. Με την πολύτιμη βοήθεια του τμήματος γραμμής Βόλου, ταξιδέψαμε στα χιλιόμετρα ως τη στάση του Χαλκοδονίου… οι εναλλαγές του τοπίου, από τον κάμπο στο διάσελο και το ημιορεινό κομμάτι της γραμμής άφησαν τον επισκέπτη μας εντυπωσιασμένο. Όπως ο ίδιος είπε «θυμίζει άγρια Δύση, σε πάει πίσω στο χρόνο».

Ταξιδεύοντας στις Θεσσαλικές ράγες με μια από τις δρεζίνες μας..

Η επιστροφή προς το Βελεστίνο φυσικά και συνοδεύτηκε από φαγητό και τσιπουράκι στο φιλόξενο καφέ που συντροφεύει το σταθμό του Αερινού. Εκεί, γελάσαμε, μιλήσαμε και διδαχτήκαμε από την τεράστια μουσειακή σιδηροδρομική παιδεία ενός ανθρώπου που κινεί μουσειακά τραίνα σε όλη την Ευρώπη.

ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Ο κύριος Armin μας μίλησε αναλυτικά για το μέλλον που βλέπει στον Μ.Σ.Θ. και μας συμβούλεψε για τις κινήσεις που χρειάζονται για να γίνει ο σιδηρόδρομός μας εφάμιλλος των αντίστοιχων μουσειακών σιδηροδρόμων του κόσμου, αναδεικνύοντας τα μοναδικά του στοιχεία. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να μας πει πως θα στηρίξει με όλα τα μέσα τον Μ.Σ.Θ. σε όλα του τα βήματα και θα τον ταξιδέψει στα αυτιά όλη της Ευρώπης, ώστε να έρθουν να ταξιδέψουν όλοι μαζί μας, όταν η γραμμή λειτουργήσει πλήρως.

Χαλαρώνοντας και σχεδιάζοντας το μουσειακό μας μέλλον

Έτσι, για να θυμόμαστε τη στιγμή και την τιμή!

Φίλε Armin, σε ευχαριστούμε και σε περιμένουμε ξανά να συνοδεύσεις τη Linke Hofmann και όχι μόνο στις Θεσσαλικές ράγες, εκεί όπου ο «μικρός» Μ.Σ.Θ. φιλοδοξεί να γίνει μια «μεγάλη» I.G.E.