Πέρασε καιρός… από τη μια στιγμή στην άλλη είδαμε τα πιο απλά και δεδομένα πράγματα στη ζωή να αλλάζουν. Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή δείχνει να έχει κατευναστεί κάπως και η ζωή έχει επανέλθει κάπως. Φυσικά, η πρόσφατη πανδημία και οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και τον Μουσειακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλίας. Απομονωθήκαμε, στερηθήκαμε την κοινωνική επαφή, άλλοι (όπως ο γράφων) σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή εργαζόμενοι για το κοινό καλό. Εν τέλει, όλοι είμαστε καλά και επανήλθαμε! Και μάλιστα δυναμικά, όπως θα δείτε.

Για να μπούμε άμεσα στο «ψητό»’, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η γραμμή μας μεγάλωσε κι άλλο! Μέσα από εκτενείς εργασίες αποψίλωσης, κοπής μεγάλων κλαδιών, ακόμα και δένδρων που είχαν ριζώσει στη γραμμή, καθαρισμό του περιτυπώματος, απελευθέρωση των τροχιών που, σε πολλές περιπτώσεις είχαν θαφτεί στο χώμα, πετύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει. Από την έξοδο του σταθμού του Αερινού και ως και το λεγόμενο πασάγιο του «σωλήνα» η ομάδα προχώρησε δυναμικά και μπήκε θριαμβευτικά στη στάση του Χαλκοδονίου. Έτσι, από ταδεκατέσσερα χιλιόμετρα κυκλοφορίσιμης γραμμής, βρισκόμαστε πια στα δεκαεννιά και η κυκλοφορία είναι δυνατή μεταξύ του σταθμού του Βελεστίνου και της στάσεως του Χαλκοδονίου. Το εγχείρημα του καθαρισμού της γραμμής ήταν δύσκολο, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης, όμως η επίμονη και μεθοδική προσπάθεια απέδωσαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι ψυχή του εγχειρήματος ήταν τα μαχητικότατα μέλη μας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ναθαναήλ Παπαδόπουλος που αφιέρωσαν μέρες από τον πολύτιμο χρόνο τους και με πολύ μεράκι και πείσμα μας έκαναν όλους περήφανους!

Αποκαθιστώντας την επιδομή στο δρόμο για το Χαλκοδόνιο
Μπαίνοντας θριαμβευτικά στο από χρόνια παραμελημένο Χαλκοδόνιο

Προχωρώντας, θα σας καλωσορίσουμε σε ένα αλλαγμένο, νέο περιβάλλον στο σταθμό μας και συγκεκριμένα στο χώρο του μηχανοστασίου μας. Από καιρό είχαμε διαπιστώσει ότι η γραμμολογία του μηχανοστασίου, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο ήταν χωροθετημένες οι τροχιές, μας δημιουργούσε προβλήματα στις κινήσεις και τους ελιγμούς των τραίνων μας, καθώς και στην απόθεσή τους. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να στρωθεί μιαν αλλαγή τροχιάς και μια μόρτα, μια παρακαμπτήριος γραμμή που χρησιμεύει στη διευκόλυνση ελιγμών και στην απόθεση συρμών και οχημάτων, χωρίς να εμποδίζουν την κύρια γραμμή. Επίσης, στρώθηκαν τροχιές περιμετρικά της περιστροφικής πλάκας, ώστε να εναποτίθενται εύκολα δρεζίνες. Απαιτήθηκε ξήλωμα τμήματος της υπάρχουσας γραμμής, προετοιμασία του εδάφους, στρώση της αλλαγής τροχιάς και των θέσεων εναποθέσεως, δέσιμο της γραμμής εξ’αρχής, μετρήσεις ακριβείας και δοκιμές για να επιτευχθεί το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα. Υπό το έμπειρο βλέμμα και την καθοδήγηση στελεχών του ΟΣΕ, τα μέλη που εργάστηκαν έμαθαν πολύτιμα πράγματα, γνώση άκρως σιδηροδρομική και εξειδικευμένη αποκτήθηκε, πολύτιμη για το μέλλον.

Η αποξηλωμένη κύρια γραμμή σε αναμονή της νέας αλλαγής τροχιάς
Οι αιχμές της νέας αλλαγής στη θέση τους
Η νέα αλλαγή στη θέση της. Δέσιμο με την κύρια γραμμή και τελικές μετρήσεις
Οι νέες τροχιές εναποθέσεως στο χώρο της περιστροφικής πλάκας του μηχανοστασίου

Με την ευκαιρία ξεκίνησε προσφάτως μια εργασία κοπιαστική μα ζωτική και απαραίτητη για την ασφαλή κυκλοφορία μας, η αφαίρεση παλιών, φθαρμένων στρωτήρων και η αντικατάστασή τους με νέους. Προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχουν τα τμήματα εκείνα όπου οι στρωτήρες είτε λείπουν είτε είναι φθαρμένοι σε σημείο που καθιστούν τη γραμμή ευπαθή και μας αναγκάζουν σε βραδυπορίες. Αναλυτικό αφιέρωμα στις διαδικασίες αλλαγής στρωτήρων θα ακολουθήσει μελλοντικά.

Ένας νέος στρωτήρας έτοιμος να τοποθετηθεί στη γραμμή

«Last but not least», όπως λένε οι Βρετανοί, έχουμε σημαντικότατες εξελίξεις στο θέμα της αποκατάστασης της σπανιότατης LinkeHofmann. Προς το παρόν, αξίζει να αναφέρουμε ότι επιθεωρήθηκαν και λειτούργησαν οι κινητήρες της  για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, έγιναν έλεγχοι σε υποσυστήματα της αυτοκινητάμαξας και εκτενής καθαρισμός των οχημάτων της, σε προετοιμασία της επικείμενης επισκευής της. Πολύ σύντομα, εκπλήξεις θα σας ανακοινωθούν, σχετικά με το στολίδι του στόλου μας. Mείνετε συντονισμένοι, μένουμε προσηλωμένοι…